maandag 4 augustus 2014

Vlinders, libellen, en vleesetende planten


Vele vlinders fladderen er deze dagen rond, van de meest algemene soorten tot enkele zeldzame verschijningen. Binnen ons beheersgebied hebben we 1 van de laatste populaties zilveren maan vlinders. Een prachtige parelmoervlinder die het steeds moeilijker krijgt in Nederland. De verdroging van natte terreinen is 1 van de grootste oorzaken van zijn sterke achteruitgang. Dit jaar tellen we gelukkig weer een groot aantal zilveren manen in ons gebied.


Deze week kwam ik een aantal exemplaren tegen  op de blauwe knoop.
c (181)
c (188)
c (191)
De lantaarntjes zijn druk bezig met hun paring, deze houding noemen we het paringswiel
c (199)
c (202)
Voor deze waterjuffer is er geen ontkomen meer aan, ze zit gevangen in de kleefstof die de zonnedauw op zijn tentakels heeft.
c (208)
Een ander bijzonder iets wat ik tegen kwam deed zich voor op een boom. Op het eerste gezicht zag ik niets bijzonders, het ging om een vlinder die op een boom zat. Maar bij nadere inspectie bleken er veel meer vlinders te zitten. Iets zorgde er voor dat vlinders en andere vliegende insecten naar die ene boom in de bomen rij toe vlogen.De boom bleek teken te vertonen van rot en via wonden in de stam kwam rottings  vocht naar buiten. Vlinders en andere insecten deden zich er tegoed aan, het leek zelfs een   hallucinerende werking op ze te hebben. Prachtig om te zien hoe hun tong diep in het hout verdween.

Als de vlinders hun vleugels niet spreiden dan vallen ze bijna niet op.
D (4)
De tong gaat diep het hout in.
D (12)

En even later rolt hij hem weer naar binnen
D (13)
D (15)
D (17)
D (25)
Een prachtig schouwspel om te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten