donderdag 14 juni 2012

Tienveen, het beschermen meer dan waard

Langs de provinciale weg Emmen Drachten ligt een klein rechthoekig natuur terreintje. Het Tienveen. Heel vroeger was dit gebied onderdeel van het  grote Hijkerveld. Het is nu een losse snipper die ligt tussen het Zuid Hijkerzand en de Brunstingerplassen. Ondanks zijn geisoleerde ligging is het een leuk stukje en kom je er veel bijzonderheden tegen.

Het is een nat terrein en een plant die goed tegen natte omstandigheden kan is de dopheide

Erica tetralix L., gewone dophei. Opgaand, later vaak liggend struikje tot 40 cm, met lichtmauve tot mauveroze, urnvormige bloemen in eindstandige naar één zijde gerichte schermpjes. Algemene verspreiding: West-Europa, van Centraal Spanje tot Finland. In Nederland door ontginning sterk afgenomen.
De dopheide begint nu in de bloei te komen




Een zeldzame verschijning in Nederland is het heide kartelblad.

Heidekartelblad (Pedicularis sylvatica) is een giftige, halfparasitaire, tweejarige plant, die behoort tot de bremraapfamilie (Orobanchaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen. De plant komt van nature voor in Europa.
De plant wordt 8-25 cm hoog en heeft verscheidene stengels waarvan de middelsten rechtopstaan. De bladeren zijn dubbelveerdelig, vandaar de naam kartelblad.

De plant komt voor op natte tot vochtige, vrij zure grond in vergraste heide, blauwgraslanden en duinen



Een vleesetend monstertje van enkele cm grote komt er ook voor. Dit is de zonnedauw.

Zonnedauw (Drosera) is een geslacht van vleesetende planten in de Zonnedauwfamilie (Droseraceae). De zonnedauw lokt, vangt en verteert insecten door een glinsterende, kleverige substantie aan diens tentakeltjes. De prooi dient om de plant te voorzien van voedingsstoffen die onvindbaar zijn in de bodem waar de planten leven. De meeste zonnedauw leven in moerasachtige gebieden, maar er zijn uitzonderingen in uiterst droge gebieden.
Inheemse soorten uit België en Nederland:
  • Kleine zonnedauw (Drosera intermedia)
  • Lange zonnedauw (Drosera anglica)
  • Ronde zonnedauw (Drosera rotundifolia)



Nog een byzondere verschijning is de moeraswolfsklauw

De moeraswolfsklauw (Lycopodiella inundata) is een groenblijvende, vaste plant, die behoort tot de wolfsklauwfamilie (Lycopodiaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als vrij zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen.
De plant wordt 3-10 cm hoog en heeft een tot 15 cm lange, brosse, kruipende stengel. De zijtakken staan rechtop. De 5-6 mm lange bladeren zijn priemvormig.
De plant komt voor op open, natte en zure zandgrond.



Ook staat er veel tormentil, deze plant is niet zeldzaam maar is wel erg mooi om te zien.

Tormentil (Potentilla erecta) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). Hij heeft liggende, maar niet wortelende stengels en bereikt een lengte van 10-30 cm. De soort komt voor op zandgronden moerassen en in het duingebied.


En ook op dit kleine heideterrein komen nog adders voor.  Ik kwam een jong exemplaar tegen van hooguit 15 cm. Heel wat anders dan de grote volwassen knapen die ik geregeld tegen kom.



Zo zie je maar weer dat ook kleine natuur terreinen de moeite van het beschermen waard zijn.

1 opmerking:

  1. Mijn vraag is het verloop van de beek Noord Lake. Die ligt daar vlakbij namelijk ten Noorden daarvan.
    Daar gaat hij onder de N381 en dan onder de weg Vorrelveen. Hoe loopt het stuk er tussen?
    Thijs Zuidema

    BeantwoordenVerwijderen