donderdag 16 augustus 2012

Woudreuzen en paarse pracht

Het is inmiddels behoorlijk warm geworden in Nederland.  De bossen van Midden Drenthe bieden heerlijke schaduw. Vooral onder de beuken is het deze dagen heerlijk koel. De grote kroon filterd het zonlicht en laat het met mondjes maat neerkomen op de bosbodem.


Zittend met je rug tegen een dikke beuk kijk je omhoog. Het beeld dat zich dan voor je ogen ontwaard is fantastisch.


De paardekop in boswachterij Grolloo. 8 jaar geleden is deze oude slenk in ere hersteld. Een prachtig stukje natuur is weer ontstaan.


Ik had deze week het geluk om ruim 10 minuten oog in oog te staan met een spelende jonge vos. Op het moment dat ik mijn camera pakte ging hij er vandoor.


De heide velden komen langzaam aan in volle bloei. Een paarse deken spreid zich uit. Hier het Hingst veen in boswachterij Hooghalen.


er werd altijd gezegd dat imkers hun bijen in de modder naar de heide moesten brengen en in het stof weer ophalen. Dan was er een goede honing oogst. Dit jaar kan dat wel eens uitkomen.


1 van onze grasmaaiers die de ongewenste vegetatie tussen de heide weg vreten


Het is een slecht vlinder jaar. De vele regen doet ze geen goed. Deze twee dagpauwogen doen zich tegoed aan de nectar van het koninginnekruid.


De distel zit vol met zaadpluisjes die wachten op het juiste windvlaagje.


En als die er is dan beginnen ze aan hun reis met onbekende bestemming.


Het Zuid Hijker zand. Vroeger onderdeel van het grote Hijker veld. Dit is 1 van de overblijfselen van de grote stille heide in Drenthe. En ook hier is het deze dagen genieten van de paarse pracht.


De zoete geur van honing hangt boven het veld.


Als je er zo rond dwaald en je sluit je ogen dan ga je zomaar 100 jaar terug in de tijd.


Vliegdennen tussen de heide struiken.


Een restant uit de Tweede wereld oorlog, een loopgraaf. Bijna helemaal overwoekerd door de heide maar nog steeds duidelijk zichtbaar in het terrein.


Drentser kan niet.


Nog een restant uit de oorlog , een tankgracht.


Een eenzame jeneverbes op de grote stille heide.



Gewoon genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten