woensdag 30 januari 2013

Project Halkenbroeken

Binnen onze boswachterij hebben we het beekdal Holmers Halkenbroek. Dit is 1 van de voedingsbronnen van de Drentse Aa. 10 jaar geleden is de Holmers helemaal op de schop gegaan. Landbouwgrond is afgegraven, een diepe water afvoersloot is dicht gegaan. Het gebied is vele malen natter geworden. De flora en fauna die hier ontstaan is echt fantastisch. Een asfalt weg scheid de Holmers van de Halkenbroeken. Er was een erg ambitieus plan voor de aanpak van de Halkenbroeken maar door de forse bezuinigingen op natuur herstel/ontwikkeling is daar een dikke streep door gezet. In afgeslankte vorm hebben we nu het project Halkenbroeken toch kunnen uitvoeren.  Afwateringsgreppels die door het gebied lagen zijn dicht geschoven. Bossages zijn gekapt, de hoofd water afvoer is gedempt en het water moet nu zijn eigen weg zoeken via de natuurlijke laagtes in het gebied. We zitten nu in de afrondingsfase van het project. Een ware metamorfose heeft hier plaatsgevonden. Aan de hand van onderstaande foto's kunt u een beeld krijgen van de verandering die hier heeft plaats gevonden.

Vanaf de uitkijk toren in de Holmers een overzicht over de Halkenbroeken. Foto genomen in Juni 2012.


Afgelopen najaar zijn we begonnen met het verwijderen van alle rasters, soms een ware survivaltocht door de mens hoge begroeiing. Daarna gestart met het maaien van de vegetatie rond de afvoergreppels. Deze afwateringskanalen zullen later dicht geschoven worden.


In oktober is de aannemer begonnen met het dicht schuiven van de greppels. Alle grond die gebruikt wordt komt uit de nabijheid van de greppel, er wordt geen gebiedsvreemde grond aangevoerd.


De hoofd waterlossing wordt eerst nog ontdaan van zijn planten groei.


De bagger blijft een tijdje op de rand liggen, eventueel amfibieen hebben zo de kans om weer terug te gaan naar het water.

 
Een smeerboel als alle bagger er zo naast ligt.
 

Maar als het een paar dagen mooi droog weer is ken je het al niet meer terug.


De elzen langs de stroom zijn verwijderd.


In december komt er een groot informatie paneel te staan waar op uitgelegd wordt wat er allemaal gaat gebeuren.


Een beeld van de andere kant van het Halkendijkje, dit is de Holmers. Heel veel water stroomt nu nog weg. De oorzaak hiervan is mede dat de stuw verder stroomafwaarts 50 cm naar beneden is geplaats om het terrein werkbaar te houden. Als alles straks gereed is gaat de stuw in totaal een meter omhoog.


Hier is duidelijk te zien hoe snel het water nog wordt afgevoerd.


Alle zijsloten zijn inmiddels gedempt, nu is de grote hooflossing aan  de beurt. Bij plekken blijft er ruimte voor een soort poel. Hier worden de randen wat verder weggetrokken met een flauw talud.


Langzaam aan worden de nieuwe waterstromen door het terrein zichtbaar.


En in de Holmers kun je direkt zien dat het water begint te stijgen doordat het nu niet meer zo snel af gevoerd wordt.


De nieuwe slenk wordt aangebracht.


Het blijft maar stijgen.




De helft van de oude lossing is nu dicht, een natuurlijke laagte zorgt nu voor de afvoer van het water. Het lijkt nu heel anders.


Hier zal het waterpeil nu niet veel meer stijgen. De ontwikkeling van een natuurlijk moerasbos kan beginnen.



Een stuk stroom afwaarts is het beeld echt super. Het water zoekt zijn eigen weg.


Links op de achtergrond de uitkijk toren. 


Water zo ver je zien kan, allemaal voeding voor de Drentse Aa.


Hier is duidelijk te zien dat er een bypass is gegraven. De oude stroom ligt rechts op de foto. Via de meander aan de linkerkant krijgt het water een natuurlijk verloop door het terrein.


Het gehele project nadert zijn laatse fase. Ik ben benieuwd hoe de ontwikkeling van het gebied zal verlopen. Hopelijk wordt het net zo'n succes verhaal als beekdal de Holmers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten