Het eerste laagje ijs van deze winter is een feit.
Langzaam aan wint de ijsvloer aan oppervlakte.
Bevroren stilleven, de natuur laat zich opnieuw van een fantastische kant zien.
Rijp op de uitgebloeide bloemen van het jakobs kruiskruid.
Wie vroeg op staat kan genieten van het ontwaken van de dag. Een schouwspel dat zich in een korte tijdsbestek soms voor je ogen afspeelt, genieten met een hele grote G
Op zo'n moment kan je dag al niet meer stuk.
Afgelopen week was ik getuige van een zeldzaam natuurverschijnsel , ietswaar ik wel eens van gehoord had maar wat ik zelf nog nooit gezien had. Het zogenaamde ijshaar.
IJshaar of haarijs is een zeldzaam verschijnsel dat ontstaat onder ideale weersomstandigheden, relatief hoge luchtvochtigheid en een temperatuur net onder het vriespunt (tot -4).Het komt alleen voor op dode takken van beuk of eik . Hoewel het fenomeen al in 1833 voor het eerst beschreven werd, heeft het tot 2005 geduurd voordat een verklaring gevonden werd. Zwitserse onderzoekers hebben aangetoond, dat ijshaar alleen kan ontstaan als de schimmel (zwamvlok) van in de winterperiode voorkomende en doorgroeiende zwammen als de Gele trilzwam (Tremella mesenterica) en de Zwarte trilzwam (Exidia glandulosa) in dood loofhout actief zijn. De bij de omzetting van het hout vrijkomende verbrandingsenergie houdt het hout iets warmer dan de omgeving. De verbrandingsproducten, water en koolstofdioxide, worden via de zwamdraden (hyfen) in het hout naar buiten uitgescheiden en het water bevriest direct, waardoor de haren van onderaf aangroeien. Deze ijsharen kunnen een lengte tot 9 cm bereiken.
Ik heb er heel veel foto's van gemaakt. Ook tv Drenthe heeft er aandacht aanbesteed in de uitzending van Roeg afgelopen week.
Ijshaar ook wel de baard van koning winter genoemd .
Er is dus genoeg te genieten buiten in deze periode van het jaar, je moet er vroeg voor opstaan of geluk hebben dat je net op het juiste moment op de juiste plaats bent.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten