zaterdag 14 januari 2012

Een dodelijk moeras


Drenthe staat bekent om zijn vele ondoordringbare venen en moerassen. Van de uitgestrekte woestenij van weleer is niet veel meer over. Toch zijn er nog veel kleine veentjes bewaard gebleven. gevaarlijke veenputten zijn nu de stille getuigen uit een nog niet eens zo lang verleden. In de loop van de jaren groeien veel van deze putten weer dicht met diverse veenplanten en maken van het veenmoeras weer een gevaarlijk monster.

Een dicht gegroeide veenput.


Een reeenwissel  toont mij een hoger gelegen zandrug dwars door het veenmoeras. Dieren weten vaak vlekkeloos de juiste plekken te vinden door onherbergzame gebieden.


Maar ook zij maken wel eens een verkeerde keus. Het veenmonster straft elke misstap dan ook genadeloos af.

Maar vanaf wegen en paden is er genoeg natuurschoon om van te genieten in ons mooie Drenthe.

2 opmerkingen:

  1. Tjeerd gefeliciteerd met je mooie blog, ik ga hem zeker volgen want al wat met de natuur te maken heeft boeit me enorm.
    Hele mooie foto's reeds en het veenmonster...Tja de natuur is vaak wreed maar houdt het bestand op die manier in stand.
    Groetjes van Els

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geachte heer allereerst complimenten voor de uitgebreide blog en verhaal en ook met de echte duidelijke foto,s ..
    Numaakt mijn vriendin laetitia mooie natuur reportages dus ik denk dat ze ook daar eens heen moet gaan , maar is het bestaande moeras echt weer gevaarlijk als vroeger en was druk op internet maar bij het ene verhaal staat er dat er een hoop addres zouden zitten en bij het andere verhaal juist weer niet ? Wat is nu wel waar ? Mark en laetitia

    BeantwoordenVerwijderen