zondag 22 januari 2012

Glibberige griezels.


Buiten is het guur en koud dus vandaag maar eens mijn foto archief ingedoken op zoek naar een interessant onderwerp voor op de blog.




In ons land komen drie soorten slangen voor in het wild, De ringslang, de gladde slang en de adder. In de boswachterij Grolloo sta ik geregeld oog in oog met adders. Als je de plekken weet waar ze zich opwarmen in de zon dan kun je het treffen dat je soms wel 15 bij elkaar vind. Het zijn fantastische beesten om te zien. 


 Een wirwar van adders,


Als je goed naar de aftekeningen op de kop let kun je soms adders herkennen. Een aantal exemplaren heb ik meerdere jaren op foto staan.



 Goed verdekt opgesteld liggen ze in de zon.



In Nederland komt de adder voornamelijk voor in Drenthe, Friesland, Gelderland en Limburg. Grote populaties zijn bekend uit onder meer het FochteloĆ«rveen op de grens van Drenthe en Friesland.

De adder (Vipera berus) is de enige gifslang in Nederland. Adders komen voor in heide- en hoogveengebieden en soms ook op open plekken in bossen. Het zijn relatief kleine, zwaar gebouwde slangen. Ze hebben een duidelijke driehoekige zigzagtekening en verticale pupillen. De mannetjes zijn in het algemeen grijs. Ze hebben een sterk contrasterende zwarte rugstreep. Vrouwtjes zijn vaak lichtbruin. En zij bezitten een donkerbruine rugstreep



Adders zijn levendbarend: ze broeden de eieren uit in het moederlichaam.
Adders zijn niet agressief en niet gevaarlijk (als ze met rust worden gelaten). Een adderbeet is meestal zeer pijnlijk en kan leiden tot misselijkheid, flauw vallen en sterke zwellingen van gebeten lichaamsdelen. 

 Het blijft oppassen met het op foto zetten van deze glibberige monsters.


En als je dan echt te dicht bij komt, laten ze wel blijken dat je de grens hebt bereikt, nog iets dichterbij en een aanval is het gevolg.

1 opmerking:

  1. Mooie foto's Tjeerd. Fascinerende beesten. Zeker als je ze in het echt bent tegengekomen. Hoop dat nog eens mee te maken.

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen