zondag 3 augustus 2014

Bijen in de tuin.


Op dit moment staan de kogeldistels in volle bloei bij ons in de tuin. Het is er druk op met honingbijen en andere insecten tijden kan ik er bij staan en genieten van deze kleine noeste arbeiders. Het is een komen en gaan. Het valt mij op dat veel bijen zwaar beschadigde vleugels hebben. Op de vlinderstruik is het een drukte met vele soorten vlinders, het is fantastisch om te zien hoe hun lange tong bloem voor bloem naar binnen wordt gestoken.




Bestuiving van planten door de honingbij
De honingbij is onmisbaar als bestuiver in de land- en tuinbouw en in de natuur. Ongeveer 70% van de belangrijkste cultuurgewassen is afhankelijk van bestuiving door insecten.


Wat is bestuiving ?
De meeste plantensoorten vermeerderen zich op geslachtelijke manier door middel van bloemen. In de bloem zitten een stamper (vrouwelijk deel) en meeldraden (mannelijk deel). De meeldraden produceren stuifmeel/pollen: de plantaardige zaadcellen. Het stuifmeel moet op de stamper terecht komen, zodat de zaadcellen samen kunnen smelten met de eicellen. Pas wanneer dit lukt kan een plant zaden en/of vruchten vormen.
Er zijn planten die bestoven worden door de wind, bijvoorbeeld grassen. Windbestuivers hebben onopvallende bloemen, ze hoeven niet de aandacht van insecten te trekken. Veel gewassen zijn voor bestuiving afhankelijk van insecten. Om deze naar de bloemen te trekken, hebben de bloemen opvallende kleuren en geuren. Ook wordt nectar geproduceerd om insecten naar de bloemen te lokken. Bestuivende insecten hebben harige lichamen, waaraan tijdens een bezoek aan een bloem veel stuifmeel blijft zitten. Bij een volgende bloem komt het stuifmeel op de stamper en de bestuiving is gelukt. Op deze manier komt het stuifmeel van de ene plant op de andere, zodat ook de genetische diversiteit blijft bestaan. Als elke plant zichzelf zou bestuiven gebeurt dit niet en ontstaat er inteelt, waardoor een soort steeds zwakker wordt. De honingbij is de enige bestuiver die in zeer grote kolonies leeft. Eén bijenvolk bestaat uit 30.000 tot 60.000 bijen, waarvan ongeveer de helft haalbij is. Eén bijenvolk kan op een dag miljoenen bloemen bestuiven. Bij massale bloei in een korte periode, zoals fruitbomen, zaadteelt, ect., kan een aantal bijenvolken per hectare het gewas volledig bestuiven. Honingbijen hebben, dankzij hun communicatie systeem, de eigenschap dat ze bloemvast zijn. Dat wil zeggen dat wanneer ze eenmaal een soort ondekt hebben, ze op deze bloemensoort blijven vliegen. Dus als ze vliegen op appelbloesem, blijven ze dit doen tot er geen bloemen meer zijn. Ze vliegen dus van appelboom naar appelboom en gaan niet tussendoor op een andere soort. Voor de bestuiving is dit natuurlijk ideaal. Hommels hebben deze eigenschap niet. Vele mensen vinden al die vliegende insecten maar lastig en ongedierte maar zo zie je maar ze zijn gewoon onmisbaar.

Ik heb een hele tijd tussen de kogeldistels gezeten en het werk van de bijen proberen vast te leggen.
c (89)
c (92)
c (97)
c (135)
c (140)

c (145)
c (169)
c (170)
D (38)
D (43)
D (52)
D (56)
D (62)
D (64)
D (70)
D (71)


En hier de vlinders in actie op de vlinderstruik, let vooral op de lange tong.
c (113)
c (117)
c (122)
c (127)


Neem zelf eens de tijd om rustig bij een bloeiende plant te gaan staan kijken, er gaat een wereld voor je open.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten