vrijdag 1 augustus 2014

Wespendief.


De wespendief is een roofvogel die voornamelijk leeft van wespen. Hij is minder algemeen dan de voor iedereen bekende buizerd. Een tijdje terug kwam ik een horst tegen met daarop een roofvogel die mij indringend aan keek met zijn gele oog. Ik kon hem zo direct niet thuis brengen. Op een gegeven moment vliegt hij op en heb ik de kans om hem op foto te zetten, het bleek hier dus om een wespendief te gaan.


Een wespendief is, net als de buizerd, nogal variabel van kleur. Wordt meestal in vlucht gezien, vliegend of cirkelend boven een bosgebied of op trek. Lijkt vliegend  heel veel op een buizerd, maar heeft een kleinere kop en een langere, smallere hals. Hierdoor steekt de kop verder uit. Heeft ook langere vleugels dan de buizerd. Ook de vleugelhouding is anders in vlucht. Veelal schuwe vogel die niet veel wordt gezien.
Komt zowel voor in loof- als naaldbossen, zolang er maar voldoende voedsel aanwezig is. Er broeden totaal ongeveer 500 paar in Nederland. Niet tot nauwelijks op de Wadden, in Groningen en in Zeeland. In de Friese en Drentse bossen doet de soort het relatief slecht in vergelijking met de rest van Nederland. Komt verder bijna overal in Europa voor.
Nestelt in een hoge boom. Het nest wordt met groene bladeren bekleed. De reden hiervoor is onduidelijk. Wespendieven arriveren laat in de broedgebieden (in de loop van april) en de eileg begint meestal in de tweede helft van mei. Succesvolle paren brengen meestal twee jongen groot.
De wespendief is een duidelijke trekvogel. Trekt in augustus-september naar West-Afrika. Keert terug vanaf april, maar vooral in de tweede helft van mei.


Bovenstaande wespendief zat dus te broeden, helaas is dit broedgeval niet geslaagd, waarschijnlijk zijn de eieren of jongen gepredeerd door een havik.
In onze andere boswachterij had een broedpaar meer geluk en kwamen twee jongen groot. afgelopen week zijn ze voorzien van een pootring.


De wespendief in vlucht.
wespendief
Onder de horstboom lagen veel resten van wespennesten.
c (28)
De jongen vogels zijn naar beneden gehaald om geringd te worden
c (31)
Een wespen dief beschermt zich zelf extra tegen de steken van wespen, een dik verenpakket en een pantser laagje op zijn tong.
c (34)
c (39)
Beide jongen vogels.
c (41)
c (49)
c (54)
c (72)
Na het ringen zijn ze terug gezet in hun nest, het wachten is nu op het moment dat ze uitvliegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten