donderdag 23 februari 2012

Veenlijk, en blauw bloed in de bossen

De drentse veenmoerassen hebben al vaker stukken geschiedenis bloot gegeven. Meest bekende is wel het veenlijk van het meisje uit Yde. Waarschijnlijk zitten er nog vele geheimen verborgen in het veen. Vandaag liep ik tegen iets aan wat ik nog niet eerder had gezien. In een veenmoeras met heel veel voormalige veenputjes stakken twee geweien boven het veenmos uit. Deze jonge bok is in de bodemloze veenput terecht gekomen en  hij heeft niet de kracht gehad om er op eigen kracht weer uit te komen. De verdrinkingsdood is hem waarschijnlijk noodlottig geworden.


Als ik de schedel uit het veenmos heb gehaald is duidelijk zichtbaar dat er al verschillende planten delen door de schedel heen beginnen te groeien. Heel langzaam was hij helemaal opgenomen in een nieuw veenpakket.


Eiken bomen zijn fantastisch om te zien, ook als brandhout zijn ze zeer gewild. In eikenhout zit veel zogenaamd looizuur. Als dit in contact komt met ijzer krijg je een blauwe verkleuring.  Waar een spijker in een boom zit geslagen is dan ook altijd terug te zien in het gezaagde hout. Vandaag kwam ik een aantal afgezaagde eiken stobben tegen die helemaal blauw waren. Hier heeft meer dan 1 spijker in gezeten.

Een gewone eiken stam waar geen ijzer in het hout heeft gezeten is mooi blank, met een kern die een beetje rood achtig bruin kleurt.


En hier twee waar behoorlijk wat ijzer in heeft gezeten. Het hout is bijna helemaal blauw.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten